Αναζητάς εργασία εδώ και καιρό και δεν έχεις ακόμα καταφέρει να βρεις αυτό που θέλεις; Μην αποθαρρύνεσαι!

Μπορεί οι θέσεις εργασίας να είναι λιγότερες σε σχέση με τους ανθρώπους που τις διεκδικούν, αλλά υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Η αγορά είναι ανταγωνιστική και άκρως απαιτητική, όμως είναι λάθος να απελπίζεσαι!

Η αναζήτηση εργασίας είναι ένα δύσκολο πρότζεκτ, αλλά όποιος διαθέτει υπομονή, επιμονή και οργανωμένο πλάνο ενεργειών έχει αρκετά περισσότερες πιθανότητες να κάνει με επιτυχία ένα πρώτο ή ένα επόμενο επαγγελματικό βήμα, συγκριτικά με τον υποψήφιο που απλώς αποστέλλει το βιογραφικό του σημείωμα σε διευθύνσεις e-mail περιμένοντας να τον καλέσουν πίσω. Χρειάζεται πολύ καλή προετοιμασία, οργάνωση και αφοσίωση. Έχουμε μετρήσει ότι απαιτούνται 25-30 ώρες την εβδομάδα ενασχόλησης με την διαδικασία της εύρεσης εργασίας. Πρόκειται δηλαδή σχεδόν για μια «full time job». Θέλει κόπο, χρόνο και προσωπικό κυνήγι! Είσαι έτοιμος/η;

Tο στοίχημα είναι η εύρεση ενός εργοδότη που θα αξιολογήσει/αξιοποιήσει σωστά την εμπειρία σου και θα σου δώσει την ευκαιρία να αναπτυχθείς μέσα στην εταιρεία του.

Βήματα-«κλειδιά» της διαδικασίας αναζήτησης

  1. Αναλυτική και σαφής καταγραφή όλων των απασχολήσεων μέχρι τώρα.
  2. Αυτοαξιολόγηση, ώστε να εντοπιστούν τα δυνατά σημεία σου, οι επαγγελματικές και προσωπικές σου αξίες, οι δεξιότητες και τα επιτεύγματά σου με στόχο να καταλήξεις σε έναν ξεκάθαρο επαγγελματικό στόχο.
  3. Σύνταξη βιογραφικού με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που θέλει να δει ένας υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού για την επαγγελματική πορεία σου και το εκπαιδευτικό σου background.
  4. «Χαρτογράφηση» της αγοράς που σε ενδιαφέρει – Λεπτομερής αναζήτηση εταιρειών που μπορεί να βρίσκονται σε διαδικασία ανάπτυξης και εξονυχιστική έρευνα για τις δράσεις τους.
  5. Υγιής Δικτύωση- Networking. Πλέον, ο μεγαλύτερος αριθμός των θέσεων εργασίας που ανοίγουν δεν ανακοινώνονται μέσω αγγελιών, αλλά καλύπτονται μέσω δικτύου επαφών. Οι εταιρείες προκειμένου να αποφύγουν το ‘κόστος’ μιας λανθασμένης επιλογής, καταφεύγουν στο υπάρχον δίκτυο τους, ώστε να τους προταθούν υποψήφιοι, οι οποίοι διαθέτουν συστάσεις από άτομα που εμπιστεύονται. Απαντώντας σε κάποια δημοσιευμένη αγγελία, μπαίνεις σε μία πολυπληθή λίστα με συνυποψηφίους, τους οποίους πρέπει να ανταγωνιστείς για την ίδια θέση. Αντίθετα, η σωστή αξιοποίηση του δικτύου επαφών σου, αυξάνει πολύ τις πιθανότητες επιτυχίας. Φίλοι, συγγενείς, πρώην συνεργάτες, πελάτες, συνάδελφοι θα μπορούσαν να αποτελούν τον συνδετικό σου κρίκο με τις εταιρείες, στις οποίες επιθυμείς να εργαστείς. Στο networking περιλαμβάνεται και η παρουσία στα social media, κυρίως στο LinkedIn όπου συντηρείται η επαφή με επαγγελματίες από κάθε κλάδο, αναρτώνται τα νέα της αγοράς και όλων των οργανισμών -ακόμα και των παραδοσιακά απροσπέλαστων, ενώ πραγματοποιούνται συζητήσεις, στις οποίες μπορείς να δείξεις το ενδιαφέρον σου και τις γνώσεις σου για τον κλάδο σου και την εξειδίκευσή σου.

Τα χαρακτηριστικά που θα σε κάνουν ελκυστικότερο ως υποψήφιο/α

Εκτός από τα τυπικά προσόντα, στα οποία πλέον εντάσσεται και η χρήση νέων τεχνολογιών, οι επιχειρήσεις, προκειμένου να παραμένουν ανταγωνιστικές στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον που δραστηριοποιούνται, αναζητούν στους εργαζόμενούς τους διάθεση για διαρκή μάθηση, εργατικότητα, ομαδικότητα, ευελιξία, προσαρμοστικότητα και επικοινωνιακή ικανότητα, επομένως οι υποψήφιοι που διεκδικούν τις διαθέσιμες θέσεις και διαθέτουν πράγματι τις συγκεκριμένες δεξιότητες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση.

Είναι ώρα λοιπόν να δεις σε ποια από τα παραπάνω είσαι δυνατός/ή και ποια θα πρέπει να δουλέψεις λίγο περισσότερο.

Dos & Don’ts στη συνέντευξη

Dos

Στη συνέντευξη θα πρέπει:

– Να είσαι πολύ καλά πληροφορημένος για τον οργανισμό (τα προϊόντα, τις υπηρεσίες, τη φιλοσοφία του).

– Να γνωρίζεις πολύ καλά ποια θέση διεκδικείς.

– Να μπορείς να εξηγήσεις πειστικά γιατί ταιριάζεις στον ρόλο και την εταιρική κουλτούρα, δίνοντας παραδείγματα – Οι μονολεκτικές απαντήσεις δεν κερδίζουν τις εντυπώσεις.

– Να έχεις διαθέσιμες συστάσεις εφόσον ζητηθούν.

– Έχεις προϋπηρεσία; Τότε είναι σημαντικό να έχεις προετοιμάσει βήμα-βήμα το πώς θα παρουσιάσεις όλα όσα έχεις κάνει στο παρελθόν και να είσαι σε θέση να μιλήσεις για τα επιτεύγματά σου σε προηγούμενους οργανισμούς. Μην μπερδεύεις τις αρμοδιότητες με τα επιτεύγματα.

– Αν γνωρίζεις ποιον θα συναντήσεις, ιδανικά ενημερώσου για τον ρόλο του στην εταιρεία.

– Προσοχή στο dress code! Η εμφάνισή σου θα πρέπει να συνάδει με το προφίλ της εταιρείας.

– Σημαντική είναι η σωστή οπτική επαφή (eye contact) και η γλώσσα του σώματος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης. Το να κοιτάς το τραπέζι ή τα παπούτσια σου την ώρα που μιλάς με τον υπεύθυνο στελέχωσης σε καμία περίπτωση δεν σε κάνει να φαίνεσαι δυνατός υποψήφιος, καθώς το μήνυμα που λαμβάνει ο συνεντευκτής είναι πως σου λείπει αυτοπεποίθηση. Η οπτική επαφή αντίθετα, δείχνει πως είσαι καλά προετοιμασμένος/η και πως νιώθεις σιγουριά.

Don’ts

– Μην αποστέλλεις το ίδιο βιογραφικό σε όλες τις εταιρείες. Προσάρμοσέ το βάσει των χαρακτηριστικών της θέσης και της εταιρείας στην οποία το απευθύνεις.

– Πρόσεξε να μην υπάρχουν ανακρίβειες και αντικρουόμενες πληροφορίες, π.χ. στις ημερομηνίες.

– Απόφυγε ακόμα και τα μικρά «αθώα ψεματάκια» που νομίζεις πως θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη θέση. Ένας έμπειρος συνεντευκτής θα αντιληφθεί αμέσως ενδεχόμενες αντιφάσεις.

– Μην μπεις στον πειρασμό να κατηγορήσεις ή να μιλήσεις άσχημα για προηγούμενους εργοδότες σου. Τις περισσότερες φορές, αξιολογείται αρνητικά μια έντονα επικριτική συμπεριφορά.