Έρευνα - Resetting Normal 2021
Επαναπροσδιορίζοντας την κανονικότητα

02.09.2021

Resetting Normal 2021

Resetting Normal 2021 – Επαναπροσδιορίζοντας την κανονικότητα – Ορίζοντας τη νέα εποχή της εργασίας

  • Το υβριδικό μοντέλο εργασίας αποτελεί τη νέα κανονικότητα και αυτός ο τρόπος εργασίας θέτει προς επανεξέταση τον τρόπο μέτρησης της απόδοσης των εργαζομένων
  • Η ικανοποίηση των εργαζομένων από τους προϊσταμένους τους είναι χαμηλή καθώς αγωνίζονται να συνδεθούν με τις ομάδες τους σε έναν απομακρυσμένο και ψηφιακό κόσμο
  • Η επιδείνωση της ψυχικής υγείας αναδείχθηκε ως ένα σημαντικό αναδυόμενο ζήτημα τόσο για τα ηγετικά στελέχη όσο και γενικά για τους εργαζομένους

Η πανδημία COVID-19 συνεχίζει να διαμορφώνει τις εργασιακές πρακτικές και τη στάση μας απέναντι στην εργασία, με τους εργαζόμενους και τους ηγέτες να ζητούν συνεχείς και μόνιμες αλλαγές στον τρόπο και τον τόπο εργασίας και τον τρόπο μέτρησης της απόδοσης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ο όμιλος Adecco πραγματοποίησε την έρευνα Resetting Normal 2021: Defining the New Era of Work, η οποία εξετάζει πώς η στάση εργαζομένων και ηγετών όσον αφορά στην εργασία έχει αλλάξει σε διάστημα 12 μηνών και αναδεικνύει τα κύρια σημεία στα οποία οι εταιρείες θα πρέπει να καταφέρουν να προσαρμοστούν επιτυχώς σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο. Η έκθεση αυτή, που δημοσιεύεται έναν χρόνο αφότου η πανδημία άλλαξε για πάντα τον τρόπο που εργαζόμαστε, έρχεται σε συνέχεια της αντίστοιχης έρευνας που διεξήγαγε ο Όμιλος το 2020. Η έρευνα του 2021 πραγματοποιήθηκε σε 25 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και με τη συμμετοχή 15.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εστιάζοντας στις τάσεις που επικράτησαν τη χρονιά αυτή.

Resetting Normal 2021

Κατεβάστε το Whitepaper* Κάντε κλικ εδώ

Κατεβάστε το αναλυτικό report* Κάντε κλικ εδώ

*το whitepaper και το πλήρες report είναι διαθέσιμα στα αγγλικά

Βασικά Συμπεράσματα της έρευνας “Resetting Normal 2021”:

Το Υβριδικό Μοντέλο Εργασίας είναι πια πραγματικότητα και η ευελιξία αποτελεί τον καθοριστικό παράγοντα

Resetting Normal 2021 - hybridΗ έρευνα αποκαλύπτει ότι σε παγκόσμιο επίπεδο ένα μεγάλο ποσοστό (53%) των εργαζομένων – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα – επιθυμεί ένα υβριδικό μοντέλο εργασίας όπου τουλάχιστον το μισό του χρόνου που αφιερώνουν στην εργασία τους θα είναι εξ αποστάσεως, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων (71%) – 61% το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα –  έχουν πια τον απαραίτητο εξοπλισμό στο σπίτι που τους επιτρέπει την αποτελεσματική απομακρυσμένη εργασία. Οι τελευταίοι 18 μήνες απέδειξαν ότι η εξ αποστάσεως εργασία δεν συνεπάγεται απώλεια παραγωγικότητας και ότι είναι δυνατός ένας πιο ευέλικτος τρόπος εργασίας. Πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων θέλουν να διατηρήσουν την ευελιξία στο πρόγραμμά τους, επιστρέφοντας στο γραφείο, αλλά με τους δικούς τους όρους. Ενδιαφέρουσα είναι η τάση που παρουσιάζεται έντονα στις νεότερες γενιές και τους γονείς, που ζητούν περισσότερο χρόνο στο γραφείο, με εκείνους που έχουν παιδιά να θέλουν να είναι στο γραφείο περισσότερο (51%) από εκείνους που δεν έχουν (42%).

Παραγωγικότητα και στροφή στη μέτρηση των αποτελεσμάτων

Ενώ πολλοί έχουν επωφεληθεί από την υβριδική εργασία, δεν έχουν όλοι θετική εμπειρία. Οι απαντήσεις σχετικά με τη διάρκεια της εβδομάδας εργασίας πρέπει να διερευνηθούν, καθώς το μέλλον παραμένει ευέλικτο, με την αναφορά για περισσότερες ώρες εργασίας να αυξάνεται κατά 14% το τελευταίο έτος ενώ περισσότεροι από τους μισούς εργαζόμενους (57%) δηλώνουν ότι θα μπορούσαν να κάνουν την ίδια εργασία σε λιγότερο από 40 ώρες. Η πλειοψηφία (73%) των εργαζομένων και των ηγετικών στελεχών επιθυμούν την υιοθέτηση πολιτικών αξιολόγησης με βάση τα αποτελέσματα και όχι τις ώρες εργασίας, μια τάση που ήταν ήδη ισχυρή το 2020.

 

Η κακή ψυχική υγεία αναδείχθηκε ως ταχέως αναδυόμενο ζήτημα

Resetting Normal 2021 mental healthΗ έκθεση αποκαλύπτει ότι κινδυνεύουμε να χάσουμε μια νέα γενιά ηγετών – με περισσότερους από τους μισούς νέους ηγέτες (54%) να υποφέρουν από εξουθένωση και 3 στους 10 εργαζόμενους να δηλώνουν γενικότερα ότι η ψυχική και σωματική τους υγεία έχει επιδεινωθεί στους τελευταίους 12 μήνες (το αντίστοιχο ποσοστό στην Ελλάδα είναι μεγαλύτερο από 4 στους 10). Οι εταιρείες πρέπει να διερευνήσουν πώς μπορούν να υποστηρίξουν καλύτερα και να παρέχουν πόρους ευημερίας στους εργαζομένους τους στο νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας, με το 67% των μη-διευθυντών να δηλώνουν ότι οι ηγέτες δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες τους όσον αφορά την εξασφάλιση της ψυχικής τους ευημερίας (το ποσοστό των συμμετεχόντων από Ελλάδα που δηλώνουν πως δεν είναι ικανοποιημένοι από τον τρόπο που οι προϊστάμενοί τους αντιμετωπίζουν το θέμα της εξασφάλισης της ψυχικής υγείας των ομάδων τους ανεβαίνει στο 77%).

Το έλλειμμα ηγεσίας

Ενδιαφέρον προκαλεί η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των απόψεων της διοίκησης για τη δική τους απόδοση και της γνώμης των εργαζομένων τους. 77% των ηγετικών στελεχών είναι ικανοποιημένοι από την απόδοσή τους ως προϊστάμενοι, αλλά η ικανοποίηση των μη διευθυντικών στελεχών από την ηγεσία είναι χαμηλή, καθώς μόνο το ένα τρίτο αυτών πιστεύουν ότι λαμβάνουν τη δέουσα αναγνώριση εντός της επιχείρησης (27% το ποσοστό στην Ελλάδα) και μόνο οι μισοί από όλους τους εργαζόμενους λένε ότι οι διευθυντές τους ανταποκρίθηκαν ή ξεπέρασαν τις προσδοκίες τους σε ό,τι αφορά την ενθάρρυνση μιας καλής εργασιακής κουλτούρας (48% παγκοσμίως, 42% στην Ελλάδα) ή την διευκόλυνση της ισορροπίας εργασίας/ζωής (50% παγκοσμίως – 40% στην Ελλάδα).

Resetting Normal 2021 - LeadershipΟι εταιρείες αρχίζουν να προσλαμβάνουν και πάλι

Τέλος, τα ευρήματα αναδεικνύουν τα χαμηλά επίπεδα κινήτρου και αφοσίωσης – λιγότεροι από τους μισούς (47% όλων των συμμετεχόντων) είναι ικανοποιημένοι με τις προοπτικές σταδιοδρομίας στην εταιρεία τους. Στην Ελλάδα το ποσοστό πέφτει στο 27%. Παρόλα αυτά, η προβλεπόμενη «μεγάλη παραίτηση» δεν είναι ακόμη εμφανής, καθώς λιγότεροι από 8% παγκοσμίως (7% στην Ελλάδα) εξετάζουν μια αλλαγή καριέρας ή να σταματήσουν να εργάζονται. Τα δύο τρίτα των εργαζομένων είναι πεπεισμένοι ότι οι εταιρείες θα ξεκινήσουν ξανά σημαντικές προσλήψεις, με την ασφάλεια, την κουλτούρα, την ευημερία και την ανάπτυξη να αποτελούν τους σημαντικότερους παράγοντες που θα σχετίζονται με την απασχόληση στο μέλλον.

Σχετικά με την έρευνα Resetting Normal 2021

H έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 25 χώρες (συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας) και με τη συμμετοχή 14.000 ανθρώπων σε όλο τον κόσμο εστιάζοντας στις τάσεις που επικράτησαν το 2021.

Για να κατεβάσετε το πλήρες report παρακαλούμε συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα (προτεινόμενος browser: Chrome)

Κατεβάστε τη νέα μελέτη του Ομίλου Adecco

Παρακαλούμε καταχωρίστε τα παρακάτω στοιχεία. Θα λάβετε στη συνέχεια στο email σας link για να κατεβάσετε τη μελέτη.