June 2021
Ετήσια Έρευνα Tάσεων
Προσέλκυσης & Επιλογής Προσωπικού
2021
H έρευνα Τάσεων Προσέλκυσης και Επιλογής Προσωπικού 2021, διεξήχθη για δεύτερη φορά (1η έκδοση Σεπτέμβριος 2019) με τη συμμετοχή στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού και στελεχών που συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής προσωπικού για τις εταιρείες τους. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από εκπροσώπους ελληνικών και πολυεθνικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας. Η έρευνα διενεργήθηκε σε συνεργασία με το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021.
Τα συμπεράσματα της έρευνας αναδεικνύουν για ακόμα μία φορά τον κρίσιμο ρόλο της Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού αναφορικά με την προσέλκυση, επιλογή αλλά και διακράτηση των ταλέντων των οργανισμών σήμερα.
Έρευνα Τάσεων Προσέλκυσης και Επιλογής Προσωπικού 2021
Τα βασικά ευρήματα:
- Οι οργανισμοί επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη διακράτηση ταλέντων περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν
- Το employer branding και η εμπειρία των εργαζομένων (employee experience) μπαίνουν στο επίκεντρο των οργανισμών για την προσέλκυση ταλέντων
- Στις προτεραιότητες των οργανισμών αναδεικνύονται θέματα διατήρησης υγείας και ασφάλειας αλλά και διαμόρφωσης συνθηκών εργασίας που θα απαντούν στις ανάγκες των σύγχρονων ταλέντων αλλά και οργανισμών
- Οι μεγάλοι οργανισμοί έχουν αντιληφθεί πως μια στρατηγική που εστιάζει στην ποικιλομορφία και την ένταξη είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία
- Η πανδημία αποτέλεσε αιτία οι οργανισμοί να χρειαστεί να προσφέρουν αυξημένες αποδοχές σε στελέχη Ανθρώπινου Δυναμικού για τη διακράτησή τους αντιλαμβανόμενοι τον καθοριστικό ρόλο τους στη διαχείριση της πανδημίας
- Ισορροπία προσωπικής – επαγγελματικής ζωής, προκλητική και ενδιαφέρουσα εργασία, εργασιακή ασφάλεια και ανάπτυξη ικανοτήτων εργαζομένων αποτελούν κριτήρια που σύμφωνα με τους οργανισμούς είναι πρώτα στη λίστα των εργαζομένων και επηρεάζουν τόσο τη διακράτηση όσο και την προσέλκυσή τους
- Η σημασία των soft skills φαίνεται πως παραμένει μεγάλη και πως οι οργανισμοί συνεχίζουν να αξιολογούν τα ταλέντα σε μεγάλο βαθμό βάσει των προσωπικών τους δεξιοτήτων
Σε έναν κόσμο της εργασίας που συνεχώς αλλάζει ο ρόλος των Στελεχών Ανθρώπινου Δυναμικού μπαίνει στο επίκεντρο
Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο κόσμος της εργασίας διαταράχθηκε από μία οδυνηρή υγειονομική και οικονομική κρίση. Το περιβάλλον εργασίας άλλαξε άρδην μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα για να μπορέσει η αγορά να ανταποκριθεί στις επιταγές των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία. Μέσα σε αυτό το ρευστό και ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, το Ανθρώπινο Δυναμικό αποτέλεσε τον καθοριστικό παράγοντα που επηρέασε σημαντικά τη βιωσιμότητα των οργανισμών.
Οι εταιρείες κληθήκαν να προσαρμοστούν άμεσα για να παραμείνουν λειτουργικές, χρειάστηκε να αλλάξουν τις διαδικασίες τους, να δείξουν την αναγκαία ευελιξία αλλά και ανθεκτικότητα. Ταυτόχρονα, όμως και να στηρίξουν τους ανθρώπους τους, οι οποίοι αποτελούν τον σπουδαιότερο πόρο τους, να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες της περιόδου και να παραμείνουν παραγωγικές.
Με κάθε σιγουριά μπορούμε να πούμε πως ο περασμένος ενάμισης χρόνος αποτέλεσε μία πρόκληση για τον κλάδο του HR αλλά και μια αφορμή για πρόοδο και βελτίωση διαδικασιών και για μια αλλαγή που ήρθε για να μείνει. Με το υβριδικό μοντέλο εργασίας να προκρίνεται ως επιλογή από εργαζομένους και εργοδότες, η κανονικότητα που έρχεται θα είναι μια «νέα κανονικότητα».
Η φετινή μας έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για ακόμα μια φορά με το ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πολύτιμη βοήθεια του Ιωάννη Νικολάου, επιστημονικού υπεύθυνου της «Ετήσιας Έρευνας Τάσεων Προσέλκυσης και Επιλογής Ταλέντων 2021», ελπίζουμε να συνεισφέρει στον αναγκαίο μετασχηματισμό των στρατηγικών Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, ώστε να μπορέσουμε ως οργανισμοί να επιτύχουμε στη νέα αυτή κανονικότητα.
Ευελπιστούμε να βρείτε τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής χρήσιμα τόσο για εσάς ως επαγγελματίες όσο και για τους οργανισμούς σας.
Κωνσταντίνος Μυλωνάς
VP Adecco & Cluster Head Greece, Romania, Bulgaria
Στόχος της έρευνας είναι και φέτος η αποτύπωση των πρακτικών προσέλκυσης, επιλογής και διακράτησης ανθρώπινου δυναμικού
Με μεγάλη χαρά είχα την επιστημονική ευθύνη και της 2ης «Ετήσιας Έρευνας Πρακτικών Προσέλκυσης και Επιλογής Ταλέντων» που συνδιοργάνωσε το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών με την Adecco Ελλάδας.
Στόχος της έρευνας είναι και φέτος η αποτύπωση των πρακτικών προσέλκυσης, επιλογής και διακράτησης ανθρώπινου δυναμικού που αξιοποιούν οι οργανισμοί στην Ελλάδα, δίνοντας μας με αυτόν τον τρόπο μια σφαιρική εικόνα της επίδρασης της πανδημίας στις πρακτικές ΔΑΔ σε σχέση με το 2019. Επιπλέον, δόθηκε έμφαση φέτος στην μελέτη του remote management και της επίδρασης της πανδημίας στην αποτελεσματική άσκηση διοίκησης.
Ελπίζουμε οι επαγγελματίες και οι ερευνητές της ΔΑΔ να βρουν χρήσιμα και να αξιοποιήσουν τα αποτελέσματα της φετινής έρευνας.
Ιωάννης Νικολάου
Αναπληρωτής Καθηγητής Οργανωσιακής Συμπεριφοράς
Διευθυντής ΜΠΣ στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών