Σε ένα εργασιακό περιβάλλον που αλλάζει διαρκώς, υπάρχει μια παράμετρος που παραμένει σχεδόν πάντα σταθερή: η ανάπτυξη και η κερδοφορία των επιχειρήσεων όταν μεταφράζεται σε ανταποδοτικά οφέλη και προς τους εργαζομένους είναι σε άμεση συνάρτηση με το επίπεδο ικανοποίησης αυτών. Ποιος είναι ο σημερινός ρόλος των πακέτων παροχών που προσφέρεται επιπρόσθετα του πακέτου αποδοχών; Οι ειδικοί του Ομίλου Adecco απαντούν. 

Οι παροχές ως παράγοντας εργασιακής ικανοποίησης

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια, οι επιχειρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στοχεύουν ολοένα και περισσότερο στο να προσφέρουν επιπλέον παροχές στους εργαζομένους, με σκοπό την ενίσχυση της αποδοτικότητάς τους, τη βελτίωση του εργασιακού τους περιβάλλοντος και κατ’ επέκταση την ανάπτυξη της εταιρείας. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις, οι εταιρείες που προσφέρουν τέτοιες παροχές κατατάσσονται ψηλά στις επιλογές των ταλαντούχων στελεχών. Με τον όρο «πακέτο παροχών» αναφερόμαστε σε όλα τα επιπλέον οφέλη που έρχονται επιπρόσθετα του μισθού και περιλαμβάνουν την ιδιωτική ασφάλιση υγείας, συνταξιοδοτικά προγράμματα, πληρωμένες διακοπές, «κουπόνια» για αγορές από πολυκαταστήματα, ευέλικτο ωράριο και πολλά άλλα. Τα είδη των παροχών αυτών ποικίλουν φυσικά από οργανισμό σε οργανισμό και είναι άμεσα συνυφασμένα με την κουλτούρα τους.

Σύμφωνα με τον Όμιλο Adecco Ελλάδας, ένα ανταγωνιστικό πακέτο παροχών σε συνδυασμό με το πακέτο αποδοχών, επηρεάζει καθοριστικά την απόφαση ενός υποψηφίου για το αν θα πει το μεγάλο «ναι» σε μια εταιρεία. Οι εργαζόμενοι θέλουν να αισθάνονται ότι η δουλειά τους εκτιμάται, ότι είναι σημαντικοί για την εταιρεία και τέτοιου είδους προνόμια/ παροχές αποτελούν απόδειξη γι’ αυτούς ότι η επιχείρηση είναι εκεί για να καλύψει και τις δικές τους ανάγκες τόσο για τους ίδιους όσο και για την οικογένειά τους.

Οι οργανισμοί συναγωνίζονται διαρκώς διεκδικώντας τα καλύτερα ταλέντα. Για να μπορέσουν οι εργοδότες να αντεπεξέλθουν στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον, θα πρέπει να προσφέρουν ένα αρκετά δελεαστικό πακέτο παροχών, που θα συμβαδίζει με τις ανάγκες των ταλαντούχων στελεχών τους. Αυτά τα πολύ σημαντικά προνόμια για τους εργαζόμενους αφενός παίζουν πολύ σπουδαίο ρόλο στην κατάκτηση των επαγγελματικών αλλά και των προσωπικών τους στόχων, αφετέρου τους δίνουν αυξημένη αίσθηση ασφάλειας.

Ανεξαρτήτως του μεγέθους των εταιρειών, οι εργαζόμενοι αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο τους. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο είναι ύψιστης σημασίας να είναι ικανοποιημένοι από το πακέτο παροχών που λαμβάνουν και να αισθάνονται ασφαλείς. Ένα καλό πακέτο παροχών, ξεχωρίζει την εκάστοτε εταιρεία από τους ανταγωνιστές, καθώς δείχνει ότι αυτή επενδύει στους εργαζόμενους, στην ασφάλειά τους, την υγεία και το μέλλον τους.

Ο Όμιλος Adecco Ελλάδος, επισημαίνει επίσης ότι η επιτυχία και η εξέλιξη τόσο των εργαζομένων όσο και των ίδιων των εταιρειών είναι σε άμεση συνάρτηση με το κατά πόσο οι επιχειρήσεις σήμερα διατηρούν τα ταλέντα τους. Η τάση δείχνει την αυξανόμενη προτίμηση των εργαζομένων σε ένα συνολικό πακέτο αποδοχών και παροχών έναντι απλώς ενός καλού μισθού. Οι επιπλέον του μισθού παροχές δίνουν κίνητρο για την αύξηση της παραγωγικότητάς τους, την ανάπτυξη τους και κατ’ επέκταση την ευημερία των ίδιων των εταιρειών στις οποίες εργάζονται.