«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» λέει το ρητό και βρίσκει απόλυτη εφαρμογή στην περίπτωση που έχεις επιλεχθεί σε μια νέα θέση εργασίας σε μια εταιρεία, μόλις μετακινήθηκες από ένα άλλο τμήμα ή πήρες προαγωγή. Η  κρίσιμη περίοδος που κρίνει και τη μελλοντική πορεία σου είναι οι πρώτοι έξι μήνες. Πρόκειται για το χρονικό διάστημα στη διάρκεια του οποίου αρκετοί λειτουργούν στο… «ρελαντί», καθώς θεωρούν ότι βρίσκονται σε διαδικασία εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα όμως, είναι η πιο κομβική περίοδος, καθώς είναι τότε που αρχίζει να διαφαίνεται αν θα ενσωματωθείς ομαλά στην ομάδα, αν θα γίνεις αποδεκτός από συναδέλφους και προϊσταμένους ή αν θα απορριφθείς. Απαιτούνται μεθοδικές κινήσεις και προσεκτικός σχεδιασμός, ακριβώς όπως στη διαδικασία αναζήτησης εργασίας.

Μην επαναπαύεσαι λοιπόν! Δες εδώ τι πρέπει να κάνεις για να τα καταφέρεις.

Τους πρώτους έξι μήνες πρέπει να αποδείξεις όλα όσα υποστήριξες στη συνέντευξη για να πάρεις τη δουλειά. Αξιολογείς και αξιολογείσαι. Δοκιμάζεις και δοκιμάζεσαι, θέτοντας ταυτόχρονα τις βάσεις για το επαγγελματικό σου μέλλον. Και αυτό δεν ισχύει μόνο για της μικρότερης ηλικίας εργαζόμενους, αλλά και για εκείνους με προϋπηρεσία και σημαντική εργασιακή εμπειρία. Αν πάλι μόλις ανέλαβες θέση προϊσταμένου, το πρώτο εξάμηνο είναι ο χρόνος στον οποίο θα πρέπει να φανείς αντάξιος/α των προσδοκιών που έχουν δημιουργηθεί για τον ρόλο σου. Θα πρέπει να φέρεις την… αλλαγή, τη βελτίωση και την εξέλιξη.

Εταιρική κουλτούρα – Τι να κάνεις για να ενσωματωθείς γρήγορα και ομαλά

Σχεδίασε συναντήσεις με τους συνεργάτες σου, γνώρισέ τους, μάθε πληροφορίες για την εταιρεία και τη δουλειά τους. Αν η εταιρεία διαθέτει ένα επίσημο εισαγωγικό πρόγραμμα προσανατολισμού, αυτό θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος. Αν όχι, πάρε την πρωτοβουλία. Το βασικό σημείο είναι να δείξεις διάθεση για συναδελφική συναναστροφή και ταυτόχρονα να καταφέρεις να αναγνωρίσεις τις υπάρχουσες ανάγκες, ώστε να λάβεις υπόψη σου πώς μπορείς να τις επηρεάσεις μελλοντικά. Θα πρέπει να επιδιώξεις να γνωρίσεις όλους τους συναδέλφους. Να μιλήσεις μαζί τους και να παρουσιάσεις τον εαυτό του επικεντρωμένος στο επαγγελματικό σου ιστορικό: από ποιον οργανισμό προέρχεσαι και ποιος είναι ο νέος ρόλος που αναλαμβάνεις. Παράλληλα, είναι μια καλή ευκαιρία για να πάρεις λεπτομερείς πληροφορίες για τη δομή και την κουλτούρα της εταιρείας, τις συνήθειες των εργαζομένων και το στυλ με το οποίο επικοινωνούν μεταξύ τους. Σε αυτή τη φάση, ως νέος εργαζόμενος, είναι σημαντικό να ακούς προσεκτικά, ακόμη και τα φαινομενικά ασήμαντα σχόλια, να παρατηρείς τα πάντα, ει δυνατόν, να κρατάς σημειώσεις και να επιλέγεις προσεκτικά τις ερωτήσεις που θέτεις, κυρίως στους εργαζόμενους που βρίσκονται χρόνια στον οργανισμό.

Ένα ακόμη πολύ σημαντικό σημείο είναι οι σχέσεις που θα αναπτύξεις με τον άμεσο προϊστάμενό σου την πρώτη περίοδο της συνεργασίας. Κατά κάποιον τρόπο, η συμπεριφορά και οι απαιτήσεις του κάθε προϊσταμένου σχετίζονται με την εταιρική κουλτούρα, αλλά φυσικά εξαρτώνται και από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ατόμου. Άρα, ειδικά αν έχεις προϋπηρεσία, είναι πιθανό να πρέπει να δώσεις μεγάλη προσοχή, ώστε να μη μεταφέρεις συνήθειες που προέρχονται από προηγούμενες εταιρείες στις οποίες εργάστηκες, γιατί πολύ απλά μπορεί να μην είναι αποδεκτές στην τωρινή του εργασία.

Ως καινούργιο μέλος μιας ομάδας, πρέπει να δώσεις προσοχή στις συνήθειες, στα «ήθη και έθιμα», στους κανόνες που τηρούνται από τους υπάρχοντες εργαζομένους, κανόνες τους οποίους θα πρέπει και εσύ στο εξής να τηρείς. Κάποιες φορές, αυτοί οι κανόνες μοιάζουν χωρίς νόημα, αλλά το να τους αγνοήσεις μπορεί να προδιαθέσει τους παλαιότερους αρνητικά προς εσένα. Το σημαντικότερο είναι να φαίνεται ότι έχεις διάθεση να σεβαστείς αυτούς τους κανόνες, ώστε να καταφέρεις γρήγορα να γίνεις αναπόσπαστο μέλος του νέου περιβάλλοντος. Στη συνέχεια, θα μπορέσεις να επηρεάσεις θετικά την ομάδα συμβάλλοντας στην υλοποίηση αλλαγών που θα βελτιώσουν τη δομή, την οργάνωση και την παραγωγικότητα της ομάδας.

Αρμοδιότητες – Πώς να εξασφαλίσεις την επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων

Το πρώτο χρονικό διάστημα ο οργανισμός εστιάζει στη διάθεση, τη συμπεριφορά και τις δυνατότητές σου. Είναι σημαντικό, ωστόσο, από την αρχή να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες που αναλαμβάνεις. Κάνε από νωρίς μια συζήτηση με τον προϊστάμενό σου και θέσε ερωτήσεις ως προς το αντικείμενο εργασίας σου, μάθε πώς και κάθε πότε θα αξιολογείσαι και τι αποτελέσματα καλείσαι να φέρεις. Από τον δεύτερο κιόλας μήνα, μπορείς να ζητήσεις ένα πρώτο feedback, ώστε να δείξεις διάθεση για βελτίωση και ανάπτυξη μέσα στην εταιρεία. Η επιδίωξη της συζήτησης με τον προϊστάμενο σε ειδικές συναντήσεις είναι απαραίτητη, ώστε να είναι ξεκάθαρες οι απαιτήσεις και οι προσδοκίες και των δύο πλευρών και να εξασφαλιστεί η ομαλή συνεργασία και η επίτευξη των επιδιωκόμενων αποτελεσμάτων.

Σε κάθε ομάδα υπάρχουν αρμοδιότητες λιγότερο ή περισσότερο ελκυστικές. Είναι καλό να αποκτήσεις γρήγορα μια εικόνα για το ποιες είναι αυτές. Θετική διάθεση καλλιεργείται όταν δείχνεις πως έχεις ως γνώμονα το ομαδικό πνεύμα και ενδιαφέρεσαι για την επιτυχία όλης της ομάδας και κατ’ επέκταση της εταιρείας, δείχνοντας προθυμία να ασχοληθείς τόσο με τις περισσότερο όσο και με τις λιγότερο ελκυστικές εργασίες. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται δύο στόχοι: προσεγγίζεις τους συναδέλφους και «χτίζεις» σχέσεις μαζί τους, ενώ παράλληλα μαθαίνεις και νέα αντικείμενα που είναι πιθανό να φανούν χρήσιμα στο μέλλον.

Οι εργοδότες εκτιμούν τη διάθεση για διαρκή εκπαίδευση και μάθηση. Συχνά, οι νέοι εργαζόμενοι φοβούνται να κάνουν ερωτήσεις ως προς το αντικείμενο της εργασίας τους, θέλοντας να δείξουν ότι έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις ή φοβούμενοι μήπως θεωρηθούν ανεπαρκείς για τον ρόλο που ανέλαβαν. Μην πέσεις σε αυτή την παγίδα! Αυτή η στάση είναι πιθανό να δημιουργήσει αρνητική εντύπωση στον εργοδότη σου, καθώς μπορεί να σε οδηγήσει σε λανθασμένες ενέργειες λόγω ελλιπούς ενημέρωσης. Μη διστάζεις να θέτεις διαρκώς ερωτήσεις!

Φιλοδοξία: Χαρακτηριστικό που σε βοηθά να αναπτυχθείς αν δεν το παρακάνεις

Ακόμη και αν είσαι ιδιαίτερα ενθουσιώδης και ικανός, καλό είναι να ξεκινήσεις αργά και σταθερά θέτοντας επιτεύξιμους στόχους. Η υπερβολική επίδειξη προσόντων λειτουργεί αρνητικά, δημιουργώντας πολλές φορές τριβές με τους συναδέλφους. Οι εργοδότες εκτιμούν τους ικανούς, αλλά όχι τους υπερόπτες εργαζόμενους. Οφείλεις φυσικά να αξιολογείς το περιβάλλον και να ενεργείς αναλόγως. Αν δηλαδή έχεις ενταχθεί σε μια γρήγορα αναπτυσσόμενη ομάδα, μπορείς να εκδηλώσεις σχετικά συντομότερα την επιθυμία για εξέλιξη – αρκεί να είσαι σε θέση να την υποστηρίξεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι θετικό να εκφράζεις νέες ιδέες για τη βελτίωση και την ανάπτυξη της εταιρείας, αρκεί να είναι πολύ καλά μελετημένη η υλοποίηση τους. Ιδιαίτερα στις ανώτερες ιεραρχικά θέσεις, οι ιδέες θα πρέπει να συνοδεύονται από ένα πλάνο στρατηγικής και εκτέλεσης.

Εσύ έχεις μέντορα;

Σε κάθε επαγγελματική ομάδα υπάρχουν κάποιοι συνάδελφοι -συνήθως με αρκετά χρόνια προϋπηρεσίας και μεγάλη πείρα στη συγκεκριμένη δουλειά- που είναι και αγαπητοί και πρόθυμοι να σου δώσουν τα φώτα τους. Είναι καλό να προσεγγίσεις έναν τέτοιο συνάδελφο, για να τον συμβουλεύεσαι στο νέο σου ξεκίνημα. Έτσι, εξασφαλίζεις έναν μέντορα, ο οποίος θα μπορεί να σε στηρίξει τόσο σε ζητήματα που έχουν σχέση καθαρά με το αντικείμενο της δουλειάς σου, όσο και σε ενδεχόμενες δυσκολίες μέσα στον χώρο εργασίας. Αν δεν υπάρχει ένα τέτοιο άτομο εντός της εταιρείας, μπορείς να αναζητήσεις κάποιον και εκτός αυτής.

Γνωρίζεις καλά ποιος είσαι και πού βρίσκεσαι;

Κάθε εργαζόμενος, ανεξάρτητα από την επαγγελματική φάση στην οποία βρίσκεται, οφείλει να προσπαθεί να εντοπίζει τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία του, ώστε να βελτιώνει το επαγγελματικό του προφίλ και να αντεπεξέρχεται ευκολότερα στην οποιαδήποτε νέα θέση. Όσο σημαντικό είναι να αξιολογείς τα προσωπικά σου χαρακτηριστικά και να προσπαθείς να βελτιώνεσαι ο ίδιος διαρκώς, άλλο τόσο απαραίτητο είναι και να αξιολογείς και το προφίλ της εταιρείας στην οποία βρίσκεσαι, ώστε να εξασφαλίσεις πως ταιριάζει με το δικό σου. Εξάλλου, θα είσαι περισσότερο αποδοτικός, όταν αντλείς χαρά και ικανοποίηση από την εργασία σου. Και αυτό επιτυγχάνεται μόνο σε ένα περιβάλλον, στο οποίο μπορείς να ενσωματωθείς ομαλά και να ταιριάξεις. Πρόκειται για αυτό που εμείς στην Adecco ονομάζουμε “Perfect Match”». Το έχεις βρει; Τους πρώτους μήνες στη νέα σου δουλειά θα πρέπει να το επιβεβαιώσεις.

Η πρώτη μέρα – Τι να προσέξεις
– Δεν φτάνουμε καθυστερημένοι στο γραφείο και δεν φεύγουμε νωρίτερα
– Προσέχουμε την εμφάνισή μας, ώστε να ταιριάζει με την εταιρεία – Αν δεν είμαστε βέβαιοι για το κατάλληλο ύφος ντυσίματος, προτιμούμε ουδέτερα και σχετικά κλασικά ρούχα
– Παρατηρούμε το περιβάλλον και κρατάμε σημειώσεις
– Είμαστε ευγενικοί και ομιλητικοί με όλους

Καλή αρχή και καλή επιτυχία!