Οι 10 Χρυσοί Κανόνες της Adecco για τη Βελτίωση της Αποτελεσματικότητας της Αναζήτησης Εργασίας μέσω των Καναλιών Κοινωνικής Δικτύωσης.
1. Δικτυώσου
Εάν ακόμα δεν έχεις δημιουργήσει προφίλ στο LinkedIn είναι ώρα να το κάνεις! Τόσο οι υποψήφιοι όσο και οι εργοδότες χρησιμοποιούν το LinkedIn ως το βασικότερο δίκτυο όπου αναζητούν διαθέσιμες θέσεις εργασίας ή υποψηφίους. Οι εργοδότες αξιολογούν την εικόνα σου στο διαδίκτυο αναζητώντας στοιχεία στο προφίλ σου στο LinkedIn. Από αυτούς, περισσότεροι από τους μισούς θα αναζητήσουν πληροφορίες και στο προφίλ σου στο Facebook.
2. Μην κρύβεις τα επιτεύγματά σου
Οι εργοδότες αναζητούν πληροφορίες για βραβεύσεις ή επιτεύγματα – πληροφορίες που οι υποψήφιοι δυστυχώς σπάνια περιλαμβάνουν στο ψηφιακό προφίλ τους.
Ξανασκέψου το:
• Ήσουν αριστούχος απόφοιτος της σχολής σου;
• Έχεις εκπονήσει εργασία σε κάποιο ενδιαφέρον θέμα;
• Έχεις πάρει μέρος σε πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης;
• Έχεις βραβευτεί ποτέ ως «ο καλύτερος εργαζόμενος του μήνα» από την εταιρεία σου;
3. Φρόντισε την ψηφιακή σου εικόνα/φήμη!
Περίπου 1 στους 3 εργοδότες απέρριψε υποψήφιο εξαιτίας του περιεχομένου των αναρτήσεών του ή/και φωτογραφιών αναρτημένων στο προφίλ του. Για τη σκιαγράφηση της ψηφιακής σου εικόνας μεγάλη σημασία δίνεται στα σχόλια που κάνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Επίσης, τα πρώτα σημεία όπου θα αναζητηθούν πληροφορίες για την ψηφιακή σου εικόνα είναι το Facebook, το LinkedIn και οι μηχανές αναζήτησης.
Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι πως δεν πρόκειται για φανταστικό σενάριο… Οι εργοδότες πράγματι ελέγχουν την ψηφιακή εικόνα των υποψηφίων και επιθυμούν να αξιολογήσουν όσο το δυνατό περισσότερες διαθέσιμες πτυχές.
4. Να είσαι ακριβής!
Οι εργοδότες αξιοποιούν τα social media για να τσεκάρουν την ακρίβεια των όσων αναφέρεις στο βιογραφικό σου σημείωμα.
Αν το ψηφιακό σου προφίλ και εκείνο που συνοδεύει την αίτησή σου για κάποια θέση εργασίας δεν ταυτίζονται μπορεί να απορριφθεί η υποψηφιότητά σου για μια θέση εργασίας που πραγματικά σου ταιριάζει. Βεβαιώσου λοιπόν πως οι πληροφορίες στην αίτησή σου και στο ψηφιακό σου προφίλ συμφωνούν μεταξύ τους!
5. Η ηλικία παίζει ρόλο
Όσο μεγαλύτερης ηλικίας είναι ο εργοδότης τόσο αυστηρότερος είναι συνήθως στην αξιολόγηση του περιεχομένου του προφίλ των υποψηφίων στα social media. Μην θεωρείς λοιπόν πως ό, τι κάνεις και πιθανόν θεωρείς εσύ φυσιολογικό, οποιοσδήποτε άλλος το αντιλαμβάνεται οπωσδήποτε με τον ίδιο τρόπο.
Μπορείς να εφαρμόσεις το «τεστ της γιαγιάς»: Θα άρεσε στη γιαγιά σου να δει αυτό που θέλεις να αναρτήσεις στο προφίλ σου; Εάν ναι, τότε είσαι εντάξει – εάν όχι έλεγξε τις ρυθμίσεις απορρήτου στο προφίλ σου και ίσως επανεξέτασε και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ανάρτησης.
6. Η αναζήτηση εργασίας δεν σχετίζεται με την ηλικία
Η αναζήτηση εργασίας μέσω των social media δεν εξαρτάται και δεν επηρεάζεται από την ηλικία σου. Υπάρχουν παράγοντες που θα κάνουν πιο επιτυχημένη την αναζήτησή σου, όπως η εκπαίδευση, το μέγεθος και η ποιότητα του ψηφιακού και του offline δικτύου σου και η εμπειρία/εξειδίκευσή του στον τομέα εργασίας που σε ενδιαφέρει.
Μην καθυστερείς λοιπόν, ξεκίνα να διευρύνεις το δίκτυό σου σήμερα κιόλας. Η επόμενη μεγάλη ευκαιρία μπορεί να σε περιμένει στη γωνία.
7. Ταιριάζεις πραγματικά στη θέση εργασίας;
Οι εργοδότες θέλουν να επιβεβαιώσουν πως δεν διαθέτεις μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά που απαιτούνται για τη θέση αλλά πως ταιριάζεις και με την κουλτούρα της εταιρείας τους. Όταν αξιολογούν το προφίλ σου στα social media αναζητούν και στοιχεία του χαρακτήρα σου. Μην φοβηθείς να τα αναδείξεις! Εξάλλου, και εσύ θα πρέπει να συμφωνείς με τον τρόπο λειτουργίας και την κουλτούρα της εταιρείας στην οποία πιθανόν να εργαστείς!
8. Να είσαι προσεκτικός/ή!
Οι εργοδότες αξιολογούν τη δραστηριότητά σου στα social media και ακόμα και ένα λάθος μπορεί να είναι ικανό να οδηγήσει στην απόρριψη της υποψηφιότητάς σου.
Ένα παράδειγμα του τι θα μπορούσε να αξιολογήσει ένα εργοδότης αρνητικά και να απορρίψει την υποψηφιότητά σου είναι η ανάρτηση ενεργειών που παραβαίνουν τη νομοθεσία, την πολιτική του χώρου εργασίας, ή του πανεπιστημίου/κολλεγίου σου.
9. Αξιοποίησε τις ευκαιρίες!
Ξέρουμε ότι σου αρέσει να αναζητάς ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τις εταιρείες μέσα στις εταιρικές τους σελίδες στο Facebook και πως αναζητάς μέσα σε αυτές πιθανά ανοίγματα θέσεων στον οργανισμό. Μην χάνεις όμως και την ευκαιρία να χτίσεις τη σχέση σου με την εταιρεία!
Μπορείς να αντλήσεις πληροφορίες για έναν πιθανό εργοδότη από τις πληροφορίες που δημοσιεύονται, να δεις πώς μια εταιρεία επικοινωνεί και αλληλοεπιδρά με το κοινό και πώς αντιμετωπίζει μια πιθανή κριτική.
10. Είναι και στο χέρι σου!
Η αναζήτηση εργασίας μέσω των social media σημαίνει πως γινόμαστε πιο εξαρτημένοι από το δίκτυό μας offline ή ψηφιακό και από τη σχέση μας με αυτό. Σημαίνει πως κάποιοι αξιολογούν το κατά πόσο ταιριάζουμε με την κουλτούρα της κάθε εταιρείας από αυτά που δημοσιεύουμε στα προφίλ μας. Εξαρτόμαστε λοιπόν όλο και περισσότερο από το πώς παρουσιάζουμε την προσωπικότητά μας μέσα στα social media. Κυρίως όμως σημαίνει πως ό, τι και αν γίνει δεν πρέπει ποτέ να κρύβουμε τις δυνατότητές μας αλλά να τις αναδεικνύουμε!